blue background with O2 bubbles four bubbles with happy smiling people

Udělejte miliónový krok a vyhrajte ceny pro vaše podnikání

Výživa pestře

  • Vzdělávání
  • Kraj Vysočina
Výživa pestře
Jaký je váš největší podnikatelský úspěch?

Jsem nutriční terapeutka z 3. lékařské fakulty. Ve studiu pokračuji navazujícím magisterským oborem Výživa dospělých a dětí na 1. lékařské fakultě a zároveň studuji na České zemědělské univerzitě obor Výživa a potraviny. Mimo studium se realizuji jako lektor a přednáším na základních školách o výživě. Snažím se tak své vzdělání v nutriční terapii empaticky podat i dětem a naučit je, jak správně jíst. Na začátku května jsem se vydala do základní školy v Sobíňově, kde jsem měla možnost dětem přednášet o výživě hravou formou. Během téměř dvouhodinového workshopu jsme s dětmi probraly základy výživy, jak si poskládat vyváženou svačinu do školy, jak (ne)dělit potraviny a jak k jídlu a výživě zdravě přistupovat. Bavili jsme se také o plýtvání potravinami, zaměřili jsme se na zdravý vztah k jídlu a k pohybu a také jsme si nakreslili potravinovou pyramidu a ukázali si, jak se v té změti pojmů o výživě vyznat. Nicméně pestrý, vyvážený a výživný jídelníček by měl být běžnou součástí našeho každodenního života. Základ nutriční gramotnosti a skladbu vyváženého jídelníčku by měl ovládat každý z nás. Tyto znalosti by rodiče měli plně ovládat a společně se správnými výživovými a pohybovými návyky je umět předat svým dětem. Do škol se chystám i nyní v polovině června. Protože je nutriční gramotnost u spousty rodičů stále velká neznámá, ráda bych to chtěla dotáhnout k založení neziskové organizace a pomáhat tak tvorbou zábavných workshopů jak pro děti, tak i pro rodiče a vzdělávat tak všechny věkové kategorie. Ráda bych do budoucna pořádala další přednášky, workshopy a chtěla bych jej obohatit o praktické modely a pomůcky, aby si děti dokázaly představit správnou velikost porce. Časem bych chtěla vydat i knížku, která by se zaměřovala na zdravý vztah k jídlu u dětí a učila je nutriční gramotnosti.

Díky jaké vaší charakterové vlastnosti se tento úspěch dostavil?

Studuji navazující magisterský obor Výživa dospělých a dětí a zároveň navazující inženýrský obor Výživa a potraviny. Momentálně lektoruji a tvořím obsah pro Institut moderní výživy, dva roky po sobě jsem pomáhala s vedením dětského příměstského tábora v Praze, navštěvuji odborné kurzy od Společnosti pro výživu, mluvím na odborných přednáškách a účastním se konferencí o výživě. Píšu články pro univerzitní časopis ČZU iZUN, pořádám akce pro veřejnost s názvem AgroCafé při FAPPZ a mám svůj Instagram o výživě s názvem Výživa pestře, kde se snažím motivovat budoucí studenty nutriční terapie.