blue background with O2 bubbles four bubbles with happy smiling people

Udělejte miliónový krok a vyhrajte ceny pro vaše podnikání

Ekologicky soběstačný koloběh v jedné firmě. Aneb od semínka až po voňavý steak

  • Ubytování, stravování a pohostinství
  • Středočeský kraj
Ekologicky soběstačný koloběh v jedné firmě. Aneb od semínka až po voňavý steak
Jaký je váš největší podnikatelský úspěch?

O 2 Soběstačný koloběh v jedné firmě, od semínka až po voňavý steak Firma Ing. Karel Horák Žehuň – 2 farmy s chovem skotu a prasat, bioplynové stanice, bourárna masa, 3 prodejny masa a vlastních uzenin, 4* Hotel Na Farmě, Penzion Na Farmě, wellness, Hopík aréna pro děti Nově postavený rodinný Hotel Na Farmě 4* byl slavnostně otevřen 4. dubna 2014. Nachází se v malebné vesničce Choťovice, nedaleko lázeňského města Poděbrady, 4 kilometry od dálnice D11 na 50. kilometru mezi Prahou a Hradcem Králové (EXIT 50 - Kolín, Žehuň). V našem hotelu se příjemně snoubí tradiční rodinná pohoda s vymoženostmi 21. století. Mezi další naše přednosti patří poskytování velmi kvalitní gastronomie, připravované ze surovin z vlastních zdrojů. Využíváme vlastní telecí, hovězí, vepřové maso včetně vlastních uzenin. Restaurace má kapacitu 102 míst, při příznivém počasí lze využít pro posezení i venkovní terasu pro 50 osob. Hotel nabízí ubytování ve 20 pokojích s celkovou kapacitou 45 osob a 2 lůžka pro děti, přistýlkami lze kapacitu navýšit až na 60 osob. Nekuřácký hotel poskytuje svým hostům parkování zdarma. Samozřejmostí je Wi-Fi připojení v celém hotelu zdarma. Hotel nám vlastně pomohl uzavřít jakýsi pomyslný kruh, který začíná setím obilovin, pokračuje přes krmení skotu a prasat, následuje zásobování bioplynových stanic, které nám vyrábí teplo a elektrickou energii nejen do hotelu až po voňavý steak, který připraví náš řezník v naší bourárně a který si host objedná u nás v hotelové restauraci… HOTEL JE DŘEVOSTAVBA I samotný Hotel Na Farmě je dřevostavbou. Stavba trvala pouze čtyři měsíce a pro firmu, která nám stavbu hotelu realizovala, to byl první projekt hotelu ze dřeva. Jedná se o budovu kompletně nízkoenergetickou. Klademe velký důraz na energetické úspory v celé naší firmě. Co vše děláme pro ekologii a ochranu životního prostředí: A) ODPAD – v hotelu i na farmě třídíme odpad – papír, sklo, plast, bio odpad. 1. Bio odpad z hotelu - zbytky z kuchyně a baru, slupky, květiny, zbytky kávy - kompostujeme si. 2. Bio odpad z farmy – dáváme do bioplynové stanice, něco také kompostujeme, máme dvě kompostárny (2x 150 tun). Dále spolupracujeme s obcemi, kde nám svážejí bioodpad z popelnic z domácností, takže kompostujeme i pro obce. B) ELEKTŘINA A TEPLO – vyrábíme si sami v Bioplynové stanici, výkon 835 kW/ hod. V bioplynové stanici zpracováváme veškerý odpad ze živočišné výroby (hnůj, kejda). Dále využíváme i kukuřici, kterou si sami pěstujeme a sami sklízíme. Nově máme i druhou BPS na zbytky ze zpracování masa v naší bourárně. Bioplynová stanice: - Výroba elektřiny pro farmu (porodny prasat), dílnu, kanceláře, skladovací halu a hotel. Sami si spotřebujeme cca 7 % elektrické energie, zbytek prodáváme do sítě. - Výroba tepla (vedlejší produkt při výrobě elektřiny z bioplynu) pro farmu (porodny prasat), dílnu, kanceláře, skladovací halu a hotel. - Fugát (tekutý digestát) – hnojivo pod pěstované plodiny. Využití hlavně naší závlahou. ZÁVLAHA – otočné rameno dlouhé 300 m, které se samo otočí kolem své osy a zavlažuje fugátem pole. Fugát je tekutý zbytek z BPS. Šetříme takto velké množství pohonných hmot, protože nemusíme tolik jezdit na pole s mechanizací, ale „pouštíme“ fugát přímo do závlahy. - Separát – využíváme jako hnojivo nebo se dá sušit. - Sušárna na separát – výroba peletek na topení či hnojivo, nebo ho využíváme pro stlaní pod dobytek C) Udržitelný rozvoj na našich polích Separát, hnůj + fugát vracíme do půdy jako organické hnojivo a výrazně tím zvyšujeme kvalitu půdy (zadržování vody v krajině) atd. D) Chov prasat na slámě U nás chováme z velké části prasata na slámě a tím výrazně snižujeme produkci čpavku. Slámu ještě pravidelně „posypáváme“ prostředkem na eliminaci tvorby čpavku. Bourárna masa Zpracování vlastního telecího, hovězího a vepřového masa, výroba uzeninových výrobků ve vysoké kvalitě, prodej přes e-shop pro zákazníky i restaurace, malá prodejna přímo v areálu. V roce 2019 spolupráce s firmou ROHLIK.CZ - jsme dodavatelem vepřového masa té nejvyšší kvality pod značkou Qualivo Drobnosti, které děláme na hotelu ke snížení energetické náročnosti a dopadu na životní prostředí 1. V celém hotelu máme úsporné žárovky ve světlech 2. Tiskneme na papíry - „šmíráky“ 3. Využití dřevní štěpky v okolí hotelu (máme vlastní štěpkovač na větve) NOVÉ PROJEKTY, KTERÉ JSME REALIZOVALI V LETECH 2018 A 2019: 1. WELLNESS – využití zbytkového tepla z BPS. Pomocí přebytečného tepla z BPS chceme bazény vyhřívat na teplotu 35 °C. Chceme vytvořit wellness, kde bude dominancí právě teplá voda. 2. CNG – již v současné době řešíme, jak nainstalovat zařízení na čištění plynu z BPS. Takto vyčištěný plyn (CNG) bychom chtěli využít nejen pro provoz osobních automobilů, ale i zemědělských strojů. Na CNG by mohly jezdit traktory, nákladní auta a dodávky (rozvozy masa) atd. 3. MINI FARMÁŘSKÝ KOUTEK – kotce s domácími zvířaty pro děti NOVÉ PROJEKTY, KTERÉ BYCHOM RÁDI USKUTEČNILI: 4. SKLENÍKY – další zbytkové teplo bychom rádi využili na vytápění skleníků. Skleníky bychom chtěli využít na pěstování vlastní zeleniny a květin. V současné době již máme malou zahrádku na zeleninu a vlastní bylinkovou zahrádku. 5. DĚTSKÉ HŘIŠTĚ – rádi bychom postavili dětské hřiště, které by bylo pouze ze dřeva a přírodních materiálů. V současné době již máme malou „minizoo“ s hospodářskými zvířaty, která je celá ze dřeva. Stejně tak, pouze ze dřeva, máme postaven grilovací domek. Čeho se nám zatím podařilo dosáhnout: 1. Obsadili jsme první místo v soutěži „o nejlepší investiční záměr v roce 2014“. Vypisovatelé soutěže – Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Titul pro náš Hotel Na Farmě – Nejlepší investice roku 2014. 2. V roce 2016 jsme hostili velmi úspěšný první ročník mezinárodní konference ODPAD ZDROJEM 2016. Pořadatelé této akce si nás vybrali záměrně kvůli uzavřenému koloběhu a přístupu k ekologii. 3. Pravidelná účast zvířat z naší farmy na akcích – Výstava o životním prostředí v Kolíně (letos již desátá účast). 4. Podařilo se nám dostat do finále soutěže EKOLOGICKÝ OSKAR 2016 a vyhrát kategorii „Firma“. Soutěž E.ON ENERGY GLOBE

Díky jaké vaší charakterové vlastnosti se tento úspěch dostavil?

HR MARKETING, nábor zaměstnanců atd. Baristický kurz pro zaměstnance atp.